Wat is een warmtepomp?
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Waarom best een warmtepomp aanschaffen
Je hebt wellicht al gehoord van een warmtepomp. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom zou je je er per sé eentje moeten aanschaffen?
We vertellen je graag meer over het hoe en het wat van een warmtepomp. Een warmtepomp biedt namelijk een grote meerwaarde.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur en geeft deze warmte af om de ruimte te verwarmen. Je verwarmt er ook het sanitair water en zelfs het water van je zwembad mee. Kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor een duurzaam verwarmingstechniek.
Vandaag kennen we 3 soorten warmtepompen:
- Geothermische warmtepomp: deze halen warmte uit de bodem of het grondwater en geven deze weer af aan het water van de centrale verwarming.
- Aerothermische warmtepompen: zij onttrekken warmte aan de lucht en brengen die als warme lucht het gebouw binnen. Dit noemen we ook een lucht-luchtwarmtepomp. Ofwel geven ze de warmte af aan het water van de centrale verwarming. Dit noemen we een lucht-waterwarmtepomp.
- Hybride warmtepompen: dit zijn warmtepompen die extra ondersteund worden door een klassieke verwarmingsketel. Op die manier zorg je voor een energierendement dat volledig onafhankelijk is van de buitentemperatuur.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte van de bodem, het grondwater of de lucht en geeft een hogere temperatuur via radiatoren of een ventilatiesysteem. Dit doet ze via een compressor die werkt op elektriciteit.
Een warmtepomp is niet hetzelfde als een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler verwarmt enkel water voor sanitair gebruik en kan geen ruimte verwarmen.
Voordelen van een warmtepomp
Kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor duurzaam energiebeheer. We sommen dan ook graag de voordelen van een warmtepomp voor je op:
- Een warmtepomp biedt een constante en gelijkmatige verwarming. Daarom zijn goed geïsoleerde woningen met vloer- of muurverwarming het meest gebaat bij het verwarmen met een warmtepomp.
- Een warmtepomp levert je een lager energiefactuur op tot wel 75%. Daarmee heb je de relatief hoge investering na 10 tot 15 jaar terugverdiend.
- Vergeet bovendien de premies van de overheid niet wanneer je voor een warmtepomp kiest. Hierdoor haal je de terugverdientijd nog meer naar beneden.
- Met een warmtepomp kies je voor een erg milieuvriendelijke, CO2-besparende verwarmingsbron. Maximum 25% van de energie in het warmtepompsysteem komt uit het stopcontact.
- Een warmtepomp gaat hand in hand met zonnepanelen. Zo wek je ineens ook de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft, zelf op.
- Een warmtepomp is zeer onderhoudsvriendelijk en geluidsarm. Bovendien heb je geen schoorsteen of gasaansluiting nodig. Ze zijn erg eenvoudig in gebruik en je kan ze zelfs via het internet bedienen.
- Wist je dat een warmtepomp de waarde van je huis aanzienlijk verhoogt? Je energielabel stijgt namelijk met 1 tot 2 stappen.
- Een warmtepomp voorziet je in de winter niet alleen van warmte maar biedt je ook de nodige verkoeling tijdens een hete zomer.


