Kalk: de vijand van uw sanitair
Lees onze tips!

Een grote vijand: kalk
We krijgen er dagelijks mee te maken: kalk. We denken dan in de eerste plaats aan de zichtbare kalk aan onze kranen, de douchekop, WC, etc.,…
Hiervoor worden een massa aan producten aangeboden om ze zelf te onderhouden (denk maar aan de vele reclames op TV).
Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen elkaar aantrekken en wanneer deze reageren met carbonaat moleculen.
Door deze chemische reactie ontstaat het molecule CaCO3, ook wel calciet genoemd: kalksteen. Dit zet zich af tegen de wanden van, onder andere, je leidingen.
Die ionen bevinden zich van nature in water. Bevindt je je in een gebied met een hoog kalkgehalte? Misschien is het dan geen slecht idee om je een waterontharder aan te schaffen.
Dit apparaat gaat je enorm helpen, maar zelfs dan nog kan er kalk ontstaan.
Wat we echter vaak vergeten is dat er zich ook kalk ophoopt op onzichtbare plaatsen zoals in je boilers.
Gevolgen van kalk in je boiler
Kalk zorgt ervoor dat je boiler in eerste instantie minder goed werkt en je verliest hierdoor rendement, zodat je langer moet wachten voordat je warm water krijgt. Hoe komt dat?
De kalk vormt een isolerend laagje rond het verwarmingselement en de boiler moet harder werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen. In deze tijden van hoge energiekosten wil je niet nog eens extra betalen. Ook ga je niet echt blij worden van je waterfactuur.
Na een tijd gaat de boiler ook gewoon stuk door het hoge gehalte aan kalk.
Dit zijn mogelijke storingen en problemen als gevolg aan kalk: het water stroomt niet meer goed door de buizen, de buizen of de boiler maakt lawaai, het water warmt niet meer goed op, er ontstaan lekken, je krijgt te maken met een kapotte thermostaat, afdichtingen verslijten, zodat er lekken ontstaan,…
Stel je voor: je kleedt je uit en staat poedelnaakt, in de winter, klaar om in een hete douche te springen, want de verwarming in de badkamer doet het niet. Dan kom je tot het besef dat het warm water het ook niet doet. Vervelende situatie dus. Van een koude douche gesproken!
De oplossing: de boiler laten ontkalken
Kalk aanpakken is dus een must! Tijdens een onderhoud worden een paar zaken onderhouden: de staat van de warmteweerstand, de kalkaanslag in de boiler/ in de waterleidingen, de elektrische onderdelen.
Wees er op tijd bij, je wil niet wachten tot de boiler effectief stuk gaat. Dan word je verrast door hoge herstelling-of vervangingskosten.
Handige Harry’s kunnen hun boilers zelf ontkalken door middel van azijn, maar dit is niet aan te raden, want wij als vakmannen hebben de expertise én de nodige middelen om uw boiler na te spoelen, zodat er geen schoonmaakresten achterblijven en dat uw boiler niet gaat lekken.
Wij gebruiken ook speciale producten én hebben de nodige vervangstukken bij indien dit nodig blijkt te zijn.
Contacteer ons, stel de nodige vragen en we plannen een onderhoud in of indien nodig een dringende interventie.


